School - Massor med school

Dagis

Dagis

Dagis och förskola är en inrättning som erbjuder barnomsorg för barn från 1-års åldern skolstart. Dagiset är en viktig del i barns utveckling och uppfostran och ett bra dagis både erbjuder utbildning men även social träning med andra barn. Främsta orsaken till att dagis och förskolor finns är att barnet föräldrar ska få möjlighet att yrkesarbeta eller studera på högskola och universitet. De som arbetar på dagiset eller förskolan är utbildade förskollärare och barnskötare.

De allra flesta barn älskar att vara på dagis eftersom de har massor med kompisar och gillar att leka hela tiden vilket alla vuxna inte alltid har energi till. Det är dock vanligt att barn när det ska börja på dagis för första gången tycker det är lite spännande och rent av lite otäckt men detta brukar försvinna efter några dagar på dagis.

En stor del av barnens uppfattning baseras på hur du som förälder agerar och hur du uttrycker dig. Barnen är mer lättanpassliga än vuxna och genom att ha en positiv syn på dagiset men framförallt vara mycket tydligt och ha en positiv attityd när du lämnar och hämtar ditt barn vid dagis går det smidigt efter någon dag på förskolan.

Rätt till dagis och förskola

Dagis & förskolor

Alla barn som har föräldrar eller vårdnadshavare som förvärvsarbetar eller gå i skolan har rätt att gå på dagis. Kommunen ska, enligt lagen, tillhandahålla en dagisplats eller barnomsorgsplats, som det egentligen heter, utan skäligt dröjsmål. Detta innebär att ditt barn har rätt att gå på dagis senast fyra månader efter att ni placerat er i kön för barnomsorg, annars bryter kommunen mot lagen.

För barn som är 4 och 5 år har dessutom rätt till gratis dagis eller plats på förskola i totalt 535 timmar varje år.


Mer fakta om skolan

Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om skolan men också en del roligt och lustigt om skolan.


Meny - School
Till förstasidan på www.school.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter